Gurauan yang melalaikan  

Posted by Rabeah Ab. Rahman in

Gurauan Yang Melalaikan.....

Banyak ketawa atau bergurau senda dipercayai boleh melalaikan hati. Maka disebabkan itu, Rasulullah saw melarangnya seperti sabda yang bermaksud, " Jika kamu tahu apa yang aku tahu, nescaya kamu akan banyak menangis dan sedikit tertawa." (Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Anas dan Aisyah Abu Bakar)

Pesanan Sayidina Umar al-Khattab, " Sesiapa yang banyak ketawa, nescaya dia kurang disegani orang. Sesiapa yang suka bergurau senda, nescaya orang akan memandang ringan terhadapnya. Sesiapa yang memperbanyak sesuatu, nescaya menjadi terkenal kerana sikapnya itu. Sesiapa yang banyak bohongnya, nescaya kurang malunya. Sesiapa yang kurang sifat malunya, nescaya kurang waraknya. Dan sesiapa yang kurang waraknya, nescaya mati hatinya."

Kata Umar lagi, " Tahukah kamu mengapa bergurau senda itu dinamakan al-muzaah (maksudnya alih atau ubah)?" Jawab sahabat, " Tidak!" Jawab Umar, " Kerana gurau senda (al-muzaah) itu mengalih atau mengubah seseorang daripada kebenaran."

This entry was posted on Saturday, August 29, 2009 at 10:04 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Post a Comment

Antara kenangan disepanjang program Latihan Amali Dakwah Muslim

18 Ogos 2009-24 ogos 2009. Semoga perjalanan program yang telah dilaksanakan

membawa seribu satu pengertian. Selamat Menyambut Bulan Ramadhan